Alles over gravelbiken in de omgeving Durbuy, de Ardennen

Alles over gravelbiken in de omgeving Durbuy, de Ardennen

Vandaag willen we je iets vertellen over gravelbiken in de Ardennen. Allereerst gaan we in op wat gravelbiken is en daarna bespreken we waarom de omgeving van Durbuy uitermate geschikt is voor deze activiteit.

Wat is gravelbiken?

Gravelbiken is een speciale tak van sport. Hierbij wordt sinds 2015 op een specifiek gravelfiets gereden op halfverharde wegen.  Er zijn zowel wedstrijden, toertochten als speciale routes voor mensen die willen gravelbiken.

Deze fiets verschilt van een mountainbike doordat er een racestuur opzit en de fiets geen vering heeft. Wel hebben gravelbikes brede wielen met profiel en hebben ze meerdere versnellingen. Ze zijn zeer geschikt voor het afleggen van grote afstanden doordat de armen minder zwaar belast worden door de meer rechtop zittende houding.

De Ardennen

Van de Ardennen is algemeen bekend dat het een mooi glooiend landschap heeft met veel natuurschoon. Het ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland, wat het zeer geschikt maakt voor een dagtrip (vanuit het zuiden van Nederland) of een weekendje weg.

Er zijn haast eindeloze mogelijkheden voor het sportief recreëren in dit gebied. Naast de mogelijkheid om met een kano of raft een van de vele rivieren te bedwingen zijn er ook vele fietspaden om grotere afstanden af te leggen.

Tip: beste mountainbike routes Ardennen

De omgeving van Durbuy

De Belgische stad Durbuy ligt vlak onder Luik en is dus gemakkelijk vanuit Nederland te bereiken. In de directe omgeving zijn diverse fietsroutes die zeer geschikt zijn om te gravelbiken. Deze wisselend verharde paden verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad waardoor er altijd een route te vinden is die geschikt is voor jou en je mede-bikers.

De echt die-hards rijden soms zelfs meerdere routes op een dag om meer terrein te verkennen en langer te genieten van het fietsen in de frisse buitenlucht.

Uitgelicht: Gravel Bike Tocht Ardennen | Gravel Fiets Tour Ardennen

Het afwisselende landschap in combinatie met de nodige uitspanningen maken een gravelbike-tocht in dit gebied een plezierige en onvergetelijke ervaring.

Tips

·         Er worden op vele plaatsen gravelbikes en helmen verhuurd om het eens een dagje of een week uit te proberen.

·         Vooraf kun je online vast bekijken welke routes je aanspreken.

·         Ook kun je opzoeken waar je terecht kunt voor een hapje en drankje en de onvermijdelijke pitstop.

·         Vergeet niet om een fototoestel mee te nemen om een selfie te maken op een van de mooie uitkijkpunten.

Conclusie

Als je van fietsen houdt, maar de houding op een mountainbike niet zo plezierig vindt dan is gravelbiken echt iets om uit te proberen. Op de vele fietspaden in de Ardennen in de buurt van Durbuy valt meer dan genoeg te beleven om een fantastische dag of vakantieweek te hebben.