Welk wereldwonder heeft Mexico?

Welk wereldwonder heeft Mexico?

De oude klassieke wereldwonderen zijn eenvoudig op te sommen: De pyramiden van Gizeh, het mausoleum van Halicarnassus, de kolos van Rhodos, de tempel van Artemis, de hanging gardens van Semiramis, het standbeeld van Zeus in Olympia en de lichttoren van Pharos. Vooral in de omgeving van de Middellandse Zee dus. Dat was dan ook de plek waar veel handel plaats vond en waar dus ook het meeste geld was. Maar, tegenwoordig zijn er toch andere wereldwonderen? Dat klopt! Je hebt nu ook de Machu Picchu en bijvoorbeeld de Chinese muur. Maar welke stond er ook alweer in Mexico en is dit de enige?

Het enige 'officiële' wereldwonder in Mexico is de Chichen Itza. Maar hoe officieel is dit? Het is degene die in de New7Wonders of the World staat. Met andere woorden, een van de bouwwerken die in de top7 haalde na de stemronde in 2007. Tegenwoordig wordt de verkiezing als legitiem gezien wat betekent dat Mexico met de Chichen Itza een officieel wereldwonder binnen de landsgrenzen heeft. Maar er staan meerdere mooie gebouwen in Mexico.

Chichen Itza en de Maya's

De Chichen Itza is gebouwd door de Maya's op of rond het hoogtepunt van hun beschaving, tussen de 8e en 12e eeuw na Christus. Het was de hoofdstad van de Maya's en daarmee een belangrijke stad in de regio. Ongelofelijk om te beseffen is dat deze beschaving niet opgewassen was tegen de Spanjaarden die de kolonisatie begonnen tijdens een tijdperk wat daarmee het einde van de Maya heerschappij betekende. Bij Tulum staan ook andere mooie tempels van de Maya's welke geen wereldwonderen zijn maar wel erg mooi.

Tenochtitlan

De hoofdstad Mexico-stad is gebouwd op de ruïnes van de hoofdstad van dat andere wereldrijk in Mexico: de Azteken. Deze stad heette Tenochtitlan. Op het hoogtepunt, in de was deze stad net zo groot als Constantinopel en Parijs en kon het meten met de grootste steden ter wereld. Het werd echter tot aan de grond afgebrand om ruimte te maken voor een nieuwe stad, in de stijl van de Spaanse kolonisten. Zoveel is er dus niet over van deze oude stad. Wel kun je nog de resten zien van de oude stad.