Op vakantie met de auto? Waar moet je op letten?

Op vakantie met de auto? Waar moet je op letten?

Op reis met je auto? Hartstikke leuk, maar met deze tips ga jij voorbereid weg en kun je pech voorkomen!Heerlijk, met de auto op vakantie. Je kunt zelf bepalen hoeveel spullen je meeneemt. Je kunt je kampeerspullen meenemen of nog wat spelletjes voor onderweg. Een bijkomend voordeel is dat je niet veel hoeft te plannen. Geen vliegticket te boeken, maar gewoonweg je auto volladen en gaan met die banaan. Toch? Of komt er eigenlijk meer bij kijken? Moet je je ergens op letten? Hoe je voorbereid op vakantie gaat met de auto lees je hier.

Je auto goed inpakken voor de afreis naar vakantiebestemming

Je kan natuurlijk al je spullen in de auto leggen, niet aan denken en rijden richting je camping. recreatiewoning of hotel. Maar beter is om eerst alle zware spullen onderop in je auto te leggen. Neem ook niet al te veel bagage mee, want zo verbruik je namelijk meer benzine. Plus, je weet natuurlijk nooit wat voor leuks je mee terug wilt nemen van je vakantiebestemming. Als je je auto zwaar belaadt, moet je bandenspanning wel goed zijn. Controleer dit voordat je weggaat. Plaats ook je spullen zo dicht mogelijk bij elkaar zodat het niet gaat schuiven of om kan vallen.

Pech onderweg

Heel rot als je op vakantie last krijg van pech. Het kost ontzettend veel tijd en in het ergste geval kan je vakantie niet meer doorgaan. Je bent nooit verzekerd dat je pech kunt voorkomen, maar met deze tips help je het lot een beetje. Herken de problemen met je auto. Als het niet goed ruikt of voelt, stop en kijk ernaar wat je kunt doen. Weet je het niet? Bel de wegenwacht of reisverzekering. Lees je van tevoren in hoe je een band moet verwisselen. Mocht je een lekke band krijgen, dan weet je hoe je deze moet vervangen. Ook kan het zo zijn dat je accu leeg is, gebruik dan startkabels om je auto weer aan de praat te krijgen. Rijd daarna wel een halfuur, zodat de dynamo de accu weer verder kan opladen.

Tol betalen

In ons kikkerlandje kennen we het niet, maar in Europa heb je er genoeg: tolwegen! Veel landen heffen tol op doorgaande wegen of vragen een vignet. Deze laatste kun je voor je vakantie alvast aanschaffen. Afhankelijk van de grootte/zwaarte van je auto, wordt deze in een bepaalde klasse ingedeeld. Het tarief per klasse is dan ook verschillend. De tol betaal je met creditcard of contant. Hoeveel je per land moet betalen kun je online vinden.

Verplicht in je auto

Nederland stelt niet heel strenge eisen wat verplicht in je auto moet liggen. Het enige verplichte onderdeel is de gevarendriehoek. Echter, in het buitenland stellen ze strengere eisen. Het kan voorkomen dat je veiligheidshesjes in je auto moet liggen, een EHBO-doos of reservelampjes. Kijk van tevoren op internet bij landeninformatie wat je precies in je auto moet hebben liggen voor je bestemming. Het zou zonde zijn als je hierdoor een route riskeert.

Controleer je autoverzekering

Je moet een autoverzekering hebben voor je auto. Maar bekijk deze goed voordat je op vakantie gaat. Wat dekt je verzekering eigenlijk? En is deze verzekering anders dan je reisverzekering? Neem je groene kaart mee. Hier staat alle informatie op van je auto, de verzekering en verzekeraar. Daarnaast kan het handig zijn om je polis- en verzekeringsvoorwaarden ook mee te nemen. Mocht er op vakantie iets gebeuren en je hebt schade? Dan weet je gelijk of je je verzekeraar dit kan vergoeden.

Rijden in de bergen

Rijden in de bergen vergt heel anders rijden dan dat je normaal gewend bent. Zeker als je een steile helling op gaat, moet je niet in de hoogste versnelling rijden. De auto zal daardoor namelijk teveel belast worden en kan dan verhit raken. Krijg je te maken met een tegenligger? Meestal is het zo dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer. Ga je parkeren op een helling? Zorg dan dat je een steen achter de wielen plaatst en zet de auto op de handrem en in de achteruit versnelling. Hierdoor heeft de auto minder kans weg te rollen.

De ANWB is een ideale website die je verder helpt bij voorbereiding op reis met de auto. Je denkt zo weg te kunnen rijden en meestal kan dat ook wel spontaan. Het zou alleen vervelend zijn als onderweg blijkt dat je bandenspanning niet goed is. Of dat je eigenlijk niet weet welke accessoires in je auto moeten liggen voor dat ene land. Met deze autovakantie tips heb je een kijkje gekregen hoe je verantwoord en veilig op reis gaat met de auto.