Voor het eerst met de auto op vakantie na het halen van je rijbewijs?

Voor het eerst met de auto op vakantie na het halen van je rijbewijs?

Je hebt in de afgelopen maanden je rijbewijs gehaald en je wilt lekker op vakantie met de auto. Een erg leuk vooruitzicht nu je je rijbewijs in handen hebt. Maar als beginnend bestuurder kan het soms nog wel eens spannend zijn om voor het eerst met de auto op vakantie te gaan. Hoe kan je je hier het beste op voorbereiden? En waar moet je op letten als je met de auto naar het buitenland op vakantie gaat? In dit artikel geven we een goede uitleg en een aantal tips voor als je voor het eerst met de auto op vakantie gaat.

Auto of vliegtuig

Waarom moeilijk doen met de auto op vakantie terwijl je ook gemakkelijk met het vliegtuig kunt gaan? Dat is een veel gestelde vraag onder personen die vaak met het vliegtuig op vakantie gaan. En geef ze eens ongelijk, met een vliegtuig ben je snel ter plaatsen en je hoeft geen stukken te rijden. Maar ook met de auto op vakantie gaan heeft velen voordelen!

Zo is het vaak een stuk goedkoper om met de auto ergens heen te rijden. Ook kun je ter plekken veel meer doen met de auto. Als je met de auto naar zuid Spanje op vakantie gaat kun je ter plekken nog lekker veel met de auto doen. Dorpjes bezoeken, makkelijk naar het strand rijden, enzovoorts. Wanneer je met het vliegtuig gaat zul je ter plekken een dure auto moeten huren. Dat wordt prijzig.

Verder is het natuurlijk super gezellig om met een groepje vrienden een mooie roadtrip te maken. Met de gezelligheid van je vrienden, goeie muziek en een mooie route is een twaalfurige autorit erg leuk en nog snel voorbij ook.

Wanneer ben je beginnend bestuurder?

Wanneer je boven de 18 bent en je je rijbewijs hebt gehaald ben je voor de komende 5 jaar een beginnend bestuurder. Heb je je rijbewijs op je 16e of 17e gehaald dan geldt dit voor 7 jaar.

Als beginnend bestuurder zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo heb je als beginnend bestuurder te maken met een puntenrijbewijs. Dit moet je zien als strafpunten. Heb je meer dan 2 strafpunten gehaald binnen de jaren als beginnend bestuurder, dan zul je je rijbewijs moeten inleveren en wordt hier een straf voor bepaald. Voor een overzicht van deze strafpunten kun je het beste de website van de AWNB bezoeken.

Ook in het buitenland zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden als beginnend bestuurder. Hierover straks meer.

Extra tip: Moet jij je autorijbewijs nog halen zodat je ook lekker met de auto op vakantie kunt? Bij rijschooldelfin.nl kunnen ze je helpen met het behalen van jouw rijbewijs

Een auto huren in het buitenland

Wil je een auto huren in het buitenland? Dan kan dat natuurlijk ook. Zo kun je ter plaatsen genieten van makkelijk vervoer en heb je een stukje meer vrijheid om het vakantiegebied te verkennen. Ben je beginnend bestuurder, dan zul je wel rekening moeten houden met de bepaalde eisen voor het huren van een auto. Zo zijn er in sommige landen of bij autoverhuurders bepaalde strenge regels voor beginnend bestuurder, soms verhuren ze namelijk geen auto’s aan personen die hun rijbewijs niet langer dan vijf jaar hebben. Let hier op bij het huren van je auto in het buitenland.

Rust voldoende uit voor vertrek

Een belangrijk tip voordat je met de auto vertrekt naar je vakantiebestemming is dat je genoeg uit moet rusten. Zorg ervoor dat je genoeg hebt geslapen en dat je genoeg hebt gegeten voordat je gaat rijden. Dit zorgt ervoor dat je scherp en zelfverzekerder bent tijdens je lange rit.

Controleer alle belangrijke documenten

Uiteraard is het belangrijk om de juiste reispapieren zoals ID-kaart of paspoort bij je te hebben. Ook moet je je rijbewijs niet vergeten. Naast deze belangrijke documenten moet je er ook voor zorgen dat je je autopapieren bij de hand hebt en zul je in sommige gevallen ook een vignet moeten kopen en op je voorruit moeten plakken.

Extra tip: Soms zul je tol moeten betalen. Zorg voor genoeg cashgeld zodat deze betalingen makkelijk en snel gedaan kunnen worden.

Conclusie

Op vakantie gaan als beginnend bestuurder is erg leuk maar ook een beetje spannend. Maar zolang je je goed voorbereid zul je deze reis makkelijk doorlopen. Ook is met de auto op vakantie gaan erg gezellig en is de vakantie eigenlijk al goed begonnen.